Risicobeheersing cruciaal bij arbeidsongevallenverzekering
Een ongeval is snel gebeurd, ook op de werkvloer, en een arbeidskracht kan maanden werkonbekwaam zijn. Wil hij zijn bedrijf rendabel houden, dan heeft een ondernemer er dus alle belang bij om zijn werknemers de nodige bescherming te bieden.
Als werkgever bent u wettelijk verplicht om een arbeidsongevallenverzekering af te sluiten voor uw personeel. Die verzekering dekt niet alleen de risico’s van ongevallen van arbeiders of bedienden tijdens de werkuren op de werkplaats, maar evenzeer ongevallen op weg naar en van het werk. De vergoedingen en tussenkomst in de noodzakelijke kosten zijn wettelijk bepaald. Er wordt een schadevergoeding uitbetaald bij volledige of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid, bij blijvende ongeschiktheid en bij overlijden. Bovendien voorziet de verzekering een tussenkomst in de ziekenhuiskosten (en medische verzorging).
Als een werkgever geen arbeidongevallenverzekering heeft afgesloten, dan vergoedt het Fonds voor Arbeidsongevallen (F.A.O.) het slachtoffer. Het F.A.O. zal echter de gedane uitgaven onvermijdelijk terugvorderen van de in gebreke blijvende werkgever, die zich bovendien mag verwachten aan een fikse boete.
Aanvullende arbeidsongevallenverzekering
Met een aanvullende arbeidsongevallenverzekering, die in een extra vergoeding bovenop de wettelijke uitkeringen voorziet voor medewerkers met een sleutelfunctie, toont u als werkgever uw sociale betrokkenheid. Wanneer een werknemer tijdelijk volledig arbeidsongeschikt is, heeft hij per kalenderdag recht op een wettelijke vergoeding van 90% van het gemiddelde dagloon (dit is het brutoloon gedeeld door 365).
Voor werknemers die een jaarlijks brutoloon ontvangen dat hoger ligt dan het wettelijk bepaalde maximumloon vastgesteld op 38 .296,84 euro voor 2012 - wordt de uitkering berekend op basis van dat wettelijke maximum. Dankzij een aanvullende arbeidsongevallenverzekering springt u als werkgever dus in de bres voor deze mensen. Zo krijgen zij een extra bedrag bovenop de wettelijke vergoedingen, waardoor ze een inkomensvermindering beter kunnen opvangen.
Begeleiding
Voor de slachtoffers, wier leven mogelijk onverwachts ingrijpend verandert, blijkt de wetgeving over de vergoeding van arbeidsongevallen vaak een uiterst complexe materie. Met een arbeidsongevallenverzekering kunt u zorgen voor extra bijstand aan (zwaar)gewonden en hun familieleden.
Een begeleidingsdienst kan hen de nodige uitleg geven, op een begrijpelijke en menselijke manier. Zo komen getroffen werknemers bijvoorbeeld te weten welke partijen een rol spelen in de afhandeling van een arbeidsongeval: de verzekeraar van arbeidsongevallen, het ziekenfonds, de arbeidsgeneesheer, de vakbond, de sociale dienst van het revalidatiecentrum, het regionale agentschap voor de integratie van personen met een handicap, het fonds voor arbeidsongevallen, ...
Preventie
Het is duidelijk dat risicobeheer de laatste jaren een sleutelbegrip is geworden voor ondernemers. Een arbeidsongeval heeft niet alleen zware financiële gevolgen, mogelijk krijgt de zaak ook nog een strafrechtelijk staartje.
De rol van preventie-adviseurs en de noodzaak van risicostudies worden alsmaar belangrijker. Daarbij kunt u een beroep doen op uw verzekeraar: hij beschikt over een rijke gegevensdatabank en statistieken, en identificeert tijdens een bedrijfsaudit naast de gekende risico’s ook de gevaarlijke situaties die doorgaans uit het oog verloren worden.
Bij zo’n risico-analyse worden de mogelijke gevaren, die vaak te laag ingeschat worden, opgespoord en zo goed mogelijk ingeperkt. De veiligheidstechnische en -organisatorische situatie van de onderneming wordt in kaart gebracht. Aan de hand van die resultaten kan de adviseur de betrokken onderneming motiveren en overtuigen om acties te ondernemen.
De taak van een preventiedienst bestaat er vervolgens in om te adviseren, sensibiliseren, ondersteunen en ondernomen acties op te volgen.
Hoe worden deze taken concreet vertaald binnen het bedrijf? De medewerkers van de preventiedienst maken arbeidsongevallenstatistieken op, verlenen advies over alle mogelijke onderwerpen (zoals bijvoorbeeld de wetgeving over veiligheidscoördinatie), geven en coördineren vakgerichte opleidingen, … Ze werken ook mee aan de uitwerking van een gedegen veiligheidsbeleid.
Een doorgedreven opleiding, waarin de aandacht wordt gevestigd op de gepaste veiligheidsmaatregelen, een juiste houding en een bewustzijn van de bestaande risico’s, is geen overbodige luxe.
(Bovenstaande bijdrage kwam tot stand in samenwerking met Federale Verzekering. Meer info: www.federale.be).
FEDERALE VERZEKERING
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.