Alco Bio Fuel en bECO2 bouwen CO2 recuperatie-unit in Gentse haven
Voor de Gentse haven is de investering goed nieuws. Een en ander haakt naadloos in op het stedelijk klimaatplan. Sinds men in het Gentse havengebied van start ging met de uitbouw van een bio-cluster, werden er maar liefst 800 nieuwe jobs gecreëerd.
Door de bouw van een recovery-unit voor CO2, zal Alco Bio Fuel, een joint-venture tussen Alcogroup, Vanden Avenne, AVEVE en Wal.Agri, jaarlijks 100.000 groene CO2 recupereren. Die kan worden hergebruikt in de voedings- en drankenindustrie, in de waterzuivering, koeltransport of als grondstof voor chemische processen.
“De investering vertegenwoordigt 15 miljoen euro. Die wordt op gelijke basis gedragen door Alco Bio Fuel en bECO2. De installatie moet in 2016 bedrijfsklaar zijn,” aldus Xavier Vanden Avenne, bestuurder bij Alco Bio Fuel.
Naast de recuperatie-unit voorziet de investering ook in de bouw van drie opslagtanks voor vloeibare CO2 met een individuele capaciteit van 300 ton. De bouw van een vierde eenheid wordt op termijn niet uitgesloten.
Bedoeling van de nieuwe installatie is het CO2-gas dat bij de productie van bio-ethanol tijdens het vergistingsproces vrijkomt, opnieuw te capteren, te zuiveren en in vloeibare CO2 om te zetten. Alco Bio Fuel breidt zodoende zijn productportfolio (voornamelijk bio-ethanol en eitwitrijk dierenvoer) uit met vloeibaar CO2. Het bedrijf verwerkt jaarlijks 550.000 ton graan (maïs en voedertarwe) tot zowat 175.000 ton bio-ethanol en 150.000 ton eiwitrijk dierenvoeder.
“In de huidige processen recupereren we twee derden van de input. Eens de CO2-recovery unit in bedrijf, zal Alco Bio Fuel de volledige maïskorrel omzetten in producten met grote toegevoegde waarde,” zo nog Vanden Avenne.
Baanbrekend procedé
De recuperatie-eenheid die bECO2 eerder op de linker-Scheldeoever in Antwerpen bouwde, heeft een productiecapaciteit van 100.000 ton. Het CO2 dat in die installatie wordt opgevangen is een bijproduct afkomstig van de productie van ethyleenoxide. Dat proces wordt aangestuurd door een fossiele brandstof (lees: aardgas, nvdr.).
Vooralsnog werd CO2 in België uitsluitend gewonnen uit fossiele bronnen (uit ammoniak, ethyleenoxide of steam reforming). Het nieuwe initiatief tekent in België voor het eerst voor de productie van groene CO2 als resultaat van een natuurlijk vergistingsproces. Enkel in Nederland is momenteel een dergelijke installatie in bedrijf.
De nieuwe CO2 recuperatie-unit in het Gentse havengebied zal de productie van gerecupereerde CO2 in de Benelux met 15% opvoeren.
De vraag naar CO2 groeit jaarlijks met 5%. Momenteel schommelt de marktvraag in Benelux rond de 450.000 ton op jaar. Jaarlijks wordt in de regio 1 miljoen ton CO2 gerecupereerd. Zowat de helft daarvan wordt in de Benelux verbruikt, de rest wordt uitgevoerd. Binnen de Europese Unie staat België bekend als producent van hoogwaardige CO2. Een deel van de productie wordt richting Noord-Frankrijk en Duitsland afgevoerd.
IJSFABRIEK STROMBEEK
MESSER BELGIUM N.V.
ALCO BIO FUEL N.V.
HAVENBEDRIJF GENT N.V.
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.