Milieuramp besmeurt sectorimago
Voor de olieramp in de Golf van Mexico had de energiesector de wind volop in de zeilen: de olieprijs brak uit de band tussen 70 en 80 USD per vat, dankzij de sterke vraag vanuit de opkomende markten. Ook de gasprijs herstelde fors dankzij de strenge winter. Daarnaast stegen de raffinagemarges sinds het dieptepunt in het vierde kwartaal van 2009 tot meer dan het dubbele. Als kers op de taart verstevigde de dollar ten opzichte van de euro en het Britse pond. Dat is een belangrijke ontwikkeling omdat de inkomsten van de oliebedrijven nog altijd in dollar worden uitgedrukt.
Op korte termijn blijven we positief voor de grote geïntegreerde bedrijven. Alle ingrediënten voor een sterk herstel van de winsten zijn aanwezig. Bovendien verwachten we dat de productie in 2010 weer zal groeien.
Voor de oliediensten blijven de lange termijnvooruitzichten solide.
De olieprijs bepaalt de toekomstige investeringen in nieuwe olievelden.
Tegen de huidige olieprijs zijn de meeste projecten rendabel.
Op middellange termijn blijft het evenwel een uitdaging om in de stijgende vraag naar olie te voldoen.
… overschaduwd door milieuramp Deep Water Horizon
De goede operationele resultaten van de oliebedrijven worden nu volledig overschaduwd door de ramp met het boorplatform Deep Water Horizon.
Alle middelen worden ingezet om het lek te dichten maar over de omvang van de schade bestaat er bijzonder veel onzekerheid.
Die onzekerheid zal over de komende maanden op de aandelenkoersen wegen.
Na de sterke resultaten over het vierde kwartaal van 2009 was de sector toe aan een stevige inhaalbeweging. De olieramp gooide evenwel roet in het eten.
Toch zijn er ontwikkelingen die voor een kentering kunnen zorgen. Het dichten van het olielek zou namelijk voor een zucht van opluchting kunnen zorgen en de aandelenkoersen binnen de sector vleugels geven.
Gevolgen voor betrokken bedrijven
De olieramp in de Golf van Mexico zet de oliewinning in de diepzee in een heel slecht daglicht.
De voorbije weken stroomde er namelijk een enorme hoeveelheid van de zwartbruine brij in zee.
Voor de olie-ontginning in volle zee werken gespecialiseerde dienstenbedrijven samen met de grote geïntegreerde oliemaatschappijen.
De oliedienstenbedrijven voeren de olieboringen uit en blijven eigenaar van de hele installatie op de zeebodem en van het drijvende boorplatform.
Het is in de sector gebruikelijk dat de eigenaar verantwoordelijk blijft voor het boorplatform, de bergingskosten, de veiligheid en de evacuatie.
De oliedienstenbedrijven bouwden voor het ongeluk in de Golf van Mexico gebeurde, een uitstekende reputatie op.
De financiële gevolgen van het ongeluk in de Golf van Mexico zal voor het betrokken dienstenbedrijf beperkt blijven omdat het een verzekering afsloot die de kosten dekt voor de vervanging van het platform, de menselijke schade en de milieuschade.
De oliemaatschappij die de opdrachtgever is voor de olieboring is verantwoordelijk voor de milieuschade die de ontsnapte olie veroorzaakt.
Maar uit de jongste informatie blijkt dat het oliebedrijf daarvoor niet verzekerd was. Daar zullen de gevolgen zwaarder doorwegen.
Lange termijngevolgen moeilijk in te schatten
Op lange termijn is het moeilijk in te schatten welke schade het ongeluk meebrengt voor de sector. Maar in de nasleep van deze ramp zal het ondernemingsklimaat voor de oliemaatschappijen blijvend veranderen.
Zo is het haast onvermijdelijk dat de wetgeving voor olieboringen op zee veel strenger zal worden.
Het is ook vrijwel zeker dat de verzekeringspremies voor het indekken van de risico’s die samenhangen met olieontginning op zee fors de hoogte in gaan.
Voor de dienstverlenende bedrijven binnen de sector kan dit ongeluk een positieve afloop krijgen.
Strengere veiligheidseisen maakt het op punt zetten van nieuwe werkwijzen noodzakelijk.
Tegen deze achtergrond is het een logisch gevolg dat de vraag naar gespecialiseerde oliediensten en nieuwe technologie alleen maar zal toenemen.
Grote oliedienstenbedrijven die zich vandaag al specialiseren in hoogtechnologisch maatwerk, zullen profiteren van deze ontwikkelingen.
(Deze informatie wordt gehaald uit met zorg geselecteerde bronnen. Ze is geen aanbeveling in de zin van het KB van 5 maart 2006 betreffende de juiste voorstelling van beleggingsaanbevelingen en de bekendmaking van belangenconflicten. Gezien de specifieke aard van de materie, kan KBC Asset Management geen verantwoordelijkheid dragen over het al dan niet realiseren van de verwachtingen).
(De rubriek “Beleggingsinfo” komt tot stand in samenwerking met KBC Asset Management).
KBC ASSET MANAGEMENT N.V.
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.