Steeds plaats voor (kleinere) alternatieve energieleveranciers
Lampiris N.V. (Luik) blijft een buitenbeentje in de markt van de alternatieve energieleveranciers. Dat blijkt onder meer uit zijn tariefstructuur, zijn prijszetting, zijn aanwezigheid op de Brusselse markt en zijn huisvestingskeuze. Onlangs werd het bedrijf vergund om ook in Frankrijk de levering van groene energie op te starten. In Vlaanderen gaat de leverancier intussen omzichtig op zoek naar verdere groei. In La Cité Ardente kocht Lampiris onlangs een gerenoveerd klooster aan, waarin de kantoren zullen worden ondergebracht. “De originaliteit van onze aanpak weerspiegelt zich ook in onze huisvesting. Veeleer dan onze intrek te nemen in een anoniem commercieel pand, opteren we voor een kantooromgeving met uitstraling die een historisch verleden uitademt,” stelt gedelegeerd bestuurder Bruno Vanderschueren.
In 2003 richtte Bruno Vanderschueren met oud-collega Bruno Venanzi op 50/50-basis Lampiris N.V. op. Beiden waren voorheen voor eenzelfde werkgever actief in de IT- en telecomwereld.
Vanderschueren stapte later over naar een dominante energieleverancier, waar hij verantwoordelijk was voor de international accounts. Bij gebrek aan uitdaging, stapte hij met Venanzi aarzelend in Lampiris, dat de bedoeling had tegen de achtergrond van de liberalisering van de Belgische energiemarkt een activiteit uit te bouwen.
“Aanvankelijke bedoeling was ondersteuning als reseller te bieden aan een grote aanbieder bij de ontwikkeling van een B2C-beleid. Dat ging uiteindelijk niet door, zodat Lampiris zich initieel toelegde op de energie-consultancy,” herinnert Vanderschueren zich.
Vrij snel vroeg de jonge starter evenwel een licentie aan voor de verkoop van (groene) energie op de Belgische markt. Van de drie bevoegde regionale overheden verkreeg Lampiris eind 2004 quasi-gelijktijdig de toestemming om elektriciteit de verdelen.
Bruno Vanderschueren: “Initieel besloten we ons toe te spitsen op de Waalse markt. In Vlaanderen was het liberaliseringsproces al volop op gang. In tegenstelling tot de meeste aanbieders die naar Brussel trokken, opteerden we voor een uitvalsbasis in Luik. In Luik en omliggende regio hebben we intussen een aandeel van ruim 10% op de huishoudelijke markt. In Wallonië en Brussel zijn behoorlijk wat publieke instellingen, waaronder gemeentelijke overheden, politiekantoren, OCMW’s, onderwijsinstellingen, … klant van Lampiris”.
Lampiris focuste vanaf de eerste dag op verkoop van groene stroom.
“Voor een bedrijf als Lampiris dienden zich niet te versmaden opportuniteiten aan voor de aankoop van stroom die via decentrale productie werd opgewekt (windmolenparken, fotovoltaïsche installaties, warmetkrachtkoppeling-centrales (WKK’s), … Vandaag de dag koopt Lampiris het overgrote deel van zijn stroom bij decentrale producenten, waaronder afvalverbrandings- en verwerkingsbedrijven, logistieke dienstverleners (lees: Katoen Natie, nvdr.), windmolenparken, tuinbouwbedrijven, …,” wordt daaraan toegevoegd.
Eind 2006 haalde Lampiris de nodige vergunningen voor de distributie van gas in de drie gewesten. In 2007 werd de volledige gasmarkt in Wallonië vrijgemaakt.
“In 2005 lag het nog niet echt in de gewoonte van de consument om van energieleverancier te veranderen. In die houding kwam een duidelijke kentering toen Lampiris ook met de verdeling van gas begon,” aldus onze gesprekspartner.
Gas zorgt voor groeiversnelling
De opkomst en proliferatie van de decentrale elektriciteitsproductie bezorgde Lampiris ook een breder draagvlak voor zijn ontwikkeling op de Vlaamse markt.
In 2007 vergunde de VREG (Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt) Lampiris voor de levering van gas in Vlaanderen. Met de opening van een vestiging in Hasselt maakte het bedrijf duidelijk dat het in het Nederlandstalige landsgedeelte een volledig energie-aanbod had.
De uitbreiding van het portfolio met gas deed Lampiris in een duidelijke stroomversnelling belanden. In het najaar van 2007 telde het bedrijf ruim 75.000 klanten. In het voorjaar van 2010 ging het om 175.000 klanten.
“Vandaag levert Lampiris elektriciteit aan 150.000 aansluitingen. Met inbegrip van de afnemers van gas, telt onze klantenlijst intussen 280.000 referenties,” stelt Vanderschueren.
Vorig jaar boekte Lampiris een omzet van 150 miljoen euro. Dit jaar rekent het bedrijf op 200 miljoen euro.
Lampiris’ succes op de gasmarkt is in hoofdzaak toe te schrijven aan de eigenzinnige prijszetting die het bedrijf hanteert. “In tegenstelling tot de andere aanbieders, heeft Lampiris zijn gasprijzen losgekoppeld van de evolutie van de aardolieprijzen. We kopen gas aan op de internationale spot-markten op basis van EFET (European Federation of Energy Traders)-voorwaarden. De historische gasleveranciers, die hun aankopen via lange termijncontracten kopen, gekoppeld aan de aardolieprijzen, raken zodoende in de verdrukking. Tussen beide gassegmenten is in de voorbije twee jaar een sterke discrepantie ontstaan. Lampiris bijvoorbeeld kan het gas zowat 15% goedkoper in de markt slijten. Voor een huishoudelijke klant vertaalt zich dat al snel in een besparing van 200 euro op jaarbasis. Dat stelde ons in staat in een recent verleden ons klantenportfolio in de gasmarkt, ook bij professionele afnemers, gevoelig te verhogen. Op lange termijn is de koppeling tussen aardgas- en petroleumprijzen overigens tot verdwijnen gedoemd”, meent onze gesprekspartner.
Verdere uitbreiding in eigen land …
Het Lampiris-management beseft terdege dat de laattijdige intrede in de markt in Vlaanderen het bedrijf parten zal blijven spelen. Toch mikken Vanderschueren en Venanzi op voorzichtige, natuurlijke groei.
“Lampiris heeft vrij snel gepast voor de agressieve deur-aan-deur verkoop van energie in Vlaanderen en Brussel. We hanteren een model dat zuiver Internet-gebaseerd is en door een extern call center wordt geruggensteund. Daarnaast hebben we een aantal commerciële partnerships lopen met onder meer Test-Aankoop en Power4U (Brussel),” luidt het.
“De verkoop via het Internet blijft niet van beperkingen gespeend, maar maakt een acquisitiebeleid mogelijk dat minder duur is,” zo nog Vanderschueren.
Zelf rangschikt Vanderschueren Lampiris op de vijfde plaats van de energieleveranciers in België. Dat het Zweedse Vattenfal, na amper twee jaar, de Belgische activiteiten van Nuon in de etalage zet, zegt veel over de lokale energiemarkt, die binnen een bijzonder complex kader evolueert. Bij Lampiris lijkt men niet echt warm te lopen voor het dossier.
“Als aanbieder van uitsluitend groene energie, beschikken we over een kleinschalige structuur (lees: een 70-tal medewerkers, nvdr.) die borg staat voor een hoge mate van flexibiliteit. Dat willen we in de toekomst graag zo houden,” luidt het.
Bovendien hanteert Lampiris als “alternatieve” alternatieve energieleverancier één enkele tariefstructuur die zowel voor nieuwe als bestaande klanten van toepassing is.
Lampiris is op de Brusselse markt de enige alternatieve energieleverancier.
“Andere aanbieders passen voor de leveringen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest omwille van de overbescherming van de consument en de omvangrijke “bad debts”. Sommige hebben het geprobeerd, maar trokken zich snel terug. Onze aanwezigheid in Brussel kost ons behoorlijk wat geld. Toch hebben we niet de intentie om ons uit die markt terug te trekken omwille van de er aanwezige opportuniteiten,” zo nog de gedelegeerd bestuurder.
In Brussel heeft Lampiris, naar eigen zeggen, intussen een marktaandeel van 5 à 6%. In Vlaanderen raamt Lampiris zijn aandeel op de gasmarkt intussen op 2,20%. Op de elektriciteitsmarkt blijft dat beneden het procent.
“In Wallonië en Brussel is een marktaandeel van 10% over een vijftal jaar haalbare kaart. In Vlaanderen is dat een serieuze “challenge”, gezien onze voorkeur voor natuurlijke groei. Onmogelijk is het echter niet,” meent Vanderschueren.
… en in Frankrijk
Enkele weken terug verkreeg Lampiris een vergunning die het bedrijf machtigt om henieuwbare energie op de hele Franse markt te leveren. Het is de eerste internationale uitbreiding van de onderneming.
Ambitie is een tijdsspanne van drie jaar minimaal 100.000 elektriciteitsklanten in Frankrijk op te tekenen. Later zal het aanbod ook met gas worden verruimd.
Eigen productie?
Bruno Vanderschueren: “Om in België tot een belangrijke producent van groene energie uit te groeien, zijn we te laat. Dat belet evenwel niet om, complementair aan de distributie-activiteiten, productie in eigen beheer op te zetten. Enkele kleine windkrachtprojecten buiten beschouwing gelaten, onderzoekt Lampiris momenteel de mogelijkheid om twee windmolenparken (5 molens) van samen 20 MW te ontwikkelen in de onmiddellijke omgeving van de Oostkantons. Met het geheel is een investering van zowat 40 miljoen euro gemoeid. Slagen we erin de nodige vergunningen te halen, gaan we met het project door. Lukt dat niet, dan vormt dat op zich geen probleem. Alternatieve energieleveranciers zullen altijd kunnen overleven zonder eigen productiecapaciteit,” meent Vanderschueren.
Nieuwe vestiging
Bij de aanhef van dit artikel las u dat Lampiris zijn originele marktaanpak ook graag in zijn huisvesting vertaald zag. De nutsleverancier kocht onlangs het goeddeels gerenoveerde Hospice Saint-Agathe in hartje Luik uit curatèle aan.
Dat is gelegen op een domein van één hectare dat mogelijk als stadspark wordt ingericht. Van het 3.500 m2 grote historisch pand, dat uit de 17de eeuw dateert, worden er een 2.000 m2 tot kantoorvloer ingericht. De rest krijgt wellicht een residentiële bestemming. Lampiris hoopt er voor eind 2011 zijn activiteiten in onder te brengen.
LAMPIRIS N.V.
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.