Intrion neemt nieuwe vestiging in Huizingen in gebruik
Intrion ontstond pas in 2008 als gevolg van een management buy-out bij de automatiseringsbedrijven Dolmen Industrial Projects en Createch Engineering, die voorheen tot de invloedssfeer van Colruyt Group hoorden.
Dolmen Industrial Projects startte in 1989 zijn activiteiten als automatiseringsbedrijf voor de logistiek (automatische magazijnen, sorteercentra, transportinstallaties, …) onder de vleugels van Colruyt op. Op dat ogenblik was zusterbedrijf Dolmen Automation al actief binnen de verpakkingswereld in de food- en farma-industrie. In 1999 kregen beide divisies een eigen rechtspersoonlijkheid. Dolmen Automation werd toen tot Createch Engineering herdoopt.
In 2005 draaiden beide ondernemingen zowat 70% van hun omzet buiten Colruyt Group. Waar het actieterrein van laatstgenoemde zich voornamelijk tot België en Frankrijk beperkt, waren de automatiseringsdochters over heel Europa actief. Omdat de bedrijvigheden van Dolmen Industrial Projects en Createch Engineering ver van de kernactiviteiten af lagen en het runnen van een engineering-bedrijf een totaal andere insteek vergt dan bij een distributiebedrijf, besloot Colruyt Group beide dochters te verzelfstandigen. In afwachting daarvan versmolten ze in 2008 hun bedrijvigheden binnen de fusie-entiteit Intrion.
Op 1 april 2012 namen Chris Vleeschouwers en Gerard Paulussen, die voorheen respectievelijk aan het hoofd van Createch Engineering en Dolmen Industrial Projects stonden, via een MBO het bedrijf over.
Drie focusdomeinen
Onder impuls van de nieuwe eigenaars lijnde Intrion een nieuwe kernstrategie af. Het automatiseringsbedrijf is bedrijvig als zuivere integrator binnen drie focusmarkten, met name Food, Farma en Intralogistiek.
“Uniek aan de Intrion-aanpak is dat alle facetten van productie tot logistiek onder één platform met één software kunnen worden geautomatiseerd,” schetst gedelegeerd bestuurder Gerard Paulussen.
Zo integreert Intrion, desgewenst, alle componenten binnen de intralogistieke keten, gaande van in-line checking, product picking, product packing, palletizing, conveying, storage, sorting & sequencing en order picking. De daarvoor gebruikte software kan worden gekoppeld met achterliggende toepassingen als ERP (enterprise resource planning) en/of WMS (warehouse management system).
Gerard Paulussen: “Het actieterrein van Intrion bevindt zich onder de ERP- en WMS-lagen. Als automatiseringbedrijf is ons werkveld de material flow control (MFC) ofte het warehouse control system (WCS), waar het aantal spelers relatief beperkt is. Die wereld van de fysische automatisering komt nauwelijks in aanraking met de ERP- en WMS-aanbieders, een kleine mogelijke overlapping in het MES (manufacturing execution system) niet te na gesproken”.
Voor de Food- en Farma-sectoren treedt Intrion niet enkel op als integrator. Zo worden bepaalde productielijnen onder eigen dak ge-engineered en gebouwd om naderhand in MFC-omgeving te worden geïntegreerd. Dat verklaart ook waarom Intrion over een eigen service-afdeling van 16 werknemers beschikt, die rond-de-klok operationeel is.
Sterke groei
Voornaamste uitdaging van Intrion is de groei beheersbaar te houden. Daarvoor ruilde het bedrijf de gedateerde bedrijfsgebouwen van weleer, eigendom van Colruyt Group, voor een nagelnieuw multifunctioneel pand, annex productiehal.
Vorig jaar groeide Intrion met 70%. Dit jaar stevent het bedrijf met 165 medewerkers af op een omzet van 38 miljoen euro. Ter vergelijking: op het ogenblik van de MBO bedroeg die 22 miljoen euro. Omzet betekent voor Paulussen niet zo veel, toegevoegde waarde primeert voor de gedelegeerd bestuurder, waarbij de expertise en know-how zo breed mogelijk in de markt worden gezet.
In de voorbije twee jaar liet Intrion vijf van zijn oplossingen Europees en wereldwijd patenteren. Enkele van die patenten hebben betrekking op logistieke concepten, andere op specifieke oplossingen, zoals het slim verpakken van driehoekige broodjes voor de Britse markt.
Dat Intrion zich op toegevoegde waarde toespitst, blijkt ook uit de opstart van de nieuwe dochteronderneming PreSize N.V. Binnen PreSize bracht Intrion zijn expertise onder inzake de engineering en vervaardiging van precisie-onderdelen in metaal en kunststof ten behoeve van de maakindustrie. Intrion, dat 80% van de aandelen van PreSize aanhoudt, geldt als een interne klant. Manager Steven Van Herreweghe houdt het saldo van de aandelen in de nieuwe dochter aan.
“In eigen land is de vraag naar industriële automatisering momenteel bijzonder hoog. Het is ook de enige manier om de maakindustrie hier te verankeren. Bij die automatisering gaan er inderdaad jobs teloor, maar worden er ook andere gecreëerd. Wel dient het scholingsniveau van de medewerkers hoger te zijn aan voorheen,” stipt onze gesprekspartner aan.
Vorig jaar opende Intrion op de Corda Campus in Hasselt een eerste satellietkantoor in eigen land. Omwille van de mobiliteitsproblematiek staat de opening van bijkomende satellietkantoren in Gent en Antwerpen op de agenda.
Maar ook in het buitenland is Intrion behoorlijk actief. Van de vijftig projecten momenteel in uitvoering bevinden er zich zowat 30% buiten onze landsgrenzen. In Nederland heeft Intrion een dochterbedrijf in Hillegom.
“Bedoeling is in 2017 een vestiging in Frankrijk te openen. Daar hebben we momenteel binnen elk van onze deelmarkten grote projecten lopen. In Groot-Brittannië lopen momenteel enkele projecten binnen de Food-industrie. Niet uitgesloten is dat op langere termijn Intrion daar ook een eigen vestiging opent,” besluit Gerard Paulussen.
INTRION N.V.
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.