Belgische KMO’s maken te weinig gebruik van Europese innovatiesubsidies
Spanje staat op nummer 1 met 703 gefinancierde projecten voor een totaal van om en bij de 253 miljoen euro. De Top 5 van de EU bestaat verder uit het Verenigd Koninkrijk, Italië, Frankrijk en Duitsland. Deze vijf EU-landen zijn samen goed voor de helft van het totaal te verdelen bedrag. Nederland eindigt op de zevende plaats.
Sinds 2014 kregen Belgische bedrijven 13,5 miljoen euro toegekend voor 45 projecten via SME Instrument: 38 projecten in Fase 1 en 7 projecten in Fase 2, met een gemiddelde van 1,7 miljoen euro per project. Slechts drie ondernemingen zijn erin geslaagd de twee fasen te doorlopen. De vier andere projecten in Fase 2 zijn rechtstreekse aanvragen, zonder de voorbereidende Fase 1.
Met een toegekend bedrag van 11,9 miljoen euro ontvangen de bedrijven in Vlaanderen 85% van de middelen. De ondernemingen in Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen en Limburg zijn bijzonder actief. In Wallonië krijgt Waals-Brabant de meeste subsidies toegekend.
In België ontvangen de sectoren bouw, transport, gezondheid, luchtvaart en IT 91% van de toelagen uit SME Instrument. Dat komt voornamelijk omdat dit tot dusver prioritaire sectoren waren voor de EU (maar de aanpak is tegenwoordig wel breder) en deze zich in Fase 2 bevinden.
Uit eerder studiewerk blijkt dat 7 op 10 Belgische bedrijven die in aanmerking komen van SME Instrument, deze niet gebruiken wegens gebrek aan kennis, 36% door gebrek aan tijd en 24% door de complexiteit van het instrument en het gebrek aan begeleiding.
AYMING BELGIUM B.V.B.A.
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.