Bijna één derde Vlaamse KMO’s zit door financiële reserves
Drie KMO’s op tien zitten door hun financiële reserves en hebben nood aan extra cash-injectie. 90 % hiervan was financieel gezond eind 2021. Hoe meer personeel, hoe meer kans op financiële problemen. Zo blijkt uit het nieuwste KMO-rapport van UNIZO, UCM en bedrijfsinformatiespecialist GraydonCreditsafe. UNIZO vraagt maatregelen om in de kern gezonde ondernemingen te beschermen.
Om de huidige kostenschok te overleven heeft drie op tien (29,2%) van de Vlaamse KMO’s nood aan extra cash-injecties omdat de beschikbare reserves ontoereikend zijn. Bij zelfstandigen zonder personeel gaat het om één op vier (23,5%), bij werkgevers om 45% en meer. De grote stijging van de loon-en energiekosten zijn hiervoor verantwoordelijk. Uit een demografische analyse blijkt ook dat het aantal ondernemingen zonder personeel een recordniveau bereikt. Er waren dus nooit zoveel zelfstandigen, maar hoe meer personeel men in dienst heeft hoe minder goed men er voor staat.
Met de schokbestendigheidsscore berekent GraydonCreditsafe in welke mate een onderneming één of meerdere schokken kan opvangen. Bij de start van 2023 zijn 63% (segment 1 tot 6) onvoldoende schokbestendig. Voor 29% (segment 1 tot 3) van de Vlaamse KMO’s is de situatie zeer alarmerend.
Covid was in eerste instantie een omzetschok. In 2022 en begin 2023 zorgen zowel de energie- als de loonschok voor ongeziene wijzigingen in de kostenstructuur van ondernemingen. Hoewel de steunmaatregelen van de verschillende overheden wel schokdempend werken, geven steeds meer ondernemingen aan dat ze moeten besparen op investeringen, personeel en op het aanbod van goederen en diensten. Men kan de kostenstijgingen niet volledig doorrekenen, waardoor de marges en rendabiliteit onder druk komen te staan.
UNIZO vraagt daarom om geen verdere verhoging van de bruto-lonen door automatische indexatie door te voeren in 2023 en voortaan te werken met een duurzaamheidsindex waarbij fossiele brandstoffen zoals gas en huisbrandolie niet langer in de productenkorf worden opgenomen. Verder pleit UNIZO voor een betere omkadering om KMO’s te steunen bij duurzame investeringen.
Om ondernemers meer zuurstof te geven pleit de ondernemersorganisatie ervoor om de vermindering van de werkgeversbijdragen met 7,07% minstens in de eerste twee kwartalen van 2023 te verlengen naar heel het jaar.
Momenteel is er een eerste ronde aan gerichte steun voor bedrijven die operationeel verlies lijden door de hoge energieprijzen. UNIZO vraagt om de tweede ronde snel te lanceren, indien nodig met aangepaste voorwaarden en criteria rekening houdend met de eerste ervaringen en het intussen versoepelde Europese kader zodat KMO’s er ten volle gebruik van kunnen maken.
Ten slotte moet de investeringsaftrek voor energiebesparende maatregelen worden verhoogd (45,5% zoals in Nederland i.p.v. 13,5% in België) en dient de Vlaamse regelgeving voor decentrale energieproductie worden versoepeld, zo heet het.
UNIZO
GRAYDONCREDITSAFE BELGIUM N.V.
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.