De switch naar verplichte duurzame financiering
De druk om duurzaamheid onderdeel te maken van financieel management of beleid (vooral voor cfo's) neemt in hoog tempo toe. Landen, regelgevende instanties, investeerders en markten over de hele wereld leggen meer nadruk op duurzaamheid in een poging bij te dragen tot het bereiken van een netto-nuldoelstelling van CO2-uitstoot. Vooral investeerders houden steeds meer rekening met ecologische en sociale overwegingen bij besluitvorming over investeringen.
Een voorbeeld van deze trend is het politieke engagement van de Europese Unie (EU) om tegen 2050 “netto-nul” zijn. Om dit te bereiken heeft het Europese Green Deal-investeringsplan ten minste 1 biljoen euro uitgetrokken om te investeren in duurzaamheid gedurende het komende decennium. Deze verschuiving naar netto-nul zal een enorme impact hebben op het hele economische systeem van de EU. De EU heeft reeds verplichtingen inzake openbaarmaking van duurzaamheid opgelegd aan de financiële dienstensector en er zullen zeker meer verplichtingen volgen.
Met deze groeiende wereldwijde belangstelling voor duurzaamheid, zal duurzaamheid in het bedrijfsleven niet langer een kwestie van persoonlijke keuze zijn: het wordt verplicht. De “groenheid” van een bedrijf zal een sleutelfactor worden in de manier waarop investeerders en de markt in het algemeen naar het bedrijf kijken en zakendoen met het bedrijf.
In de niet al te verre toekomst kan een autofabrikant bijvoorbeeld marktboetes krijgen voor het produceren van zogenaamde “benzineslurpers”. De markt kan bepalen dat dergelijke voertuigen risicovolle of onaantrekkelijke activa zijn vanwege hun ecologische voetafdruk. Als gevolg hiervan kan lenen om ervoor te betalen duurder worden dan lenen voor een hybride wagen.
Bij krediet- en investeringsbeslissingen zullen steeds meer duurzaamheidscriteria worden betrokken. Elk bedrijf dat een product of dienst levert, moet periodiek zijn inspanningen op het gebied van duurzaamheid meten, controleren en erover rapporteren. Mogelijk zien we zelfs het opleggen van “groene” scores aan bedrijven, waarbij lagere scores resulteren in boetes zoals hogere rentetarieven voor leningen.
Hoe voorbereiden op transitie naar groene en duurzame economie?
Kernvragen in deze beweging naar financiële duurzaamheid draaien om data. Hoe weet u of de duurzaamheidsgegevens van uw bedrijf kloppen? Hoe kun je duurzaamheidsdata nauwkeurig verzamelen, beheren en delen?
Dat zijn geen gemakkelijke vragen om te beantwoorden. Ten eerste is duurzaamheid rapporteren nieuw, waardoor er een gebrek is aan gestandaardiseerde omkadering en -praktijken. Ten tweede vergt het verzamelen van deze gegevens veel tijd en middelen. Ten derde is er een gebrek aan transparantie en vergelijkbaarheid tussen peer-groepen.
Over het algemeen is rapportage rond duurzaamheid veel complexer dan traditionele financiële rapportage. Het is bijvoorbeeld veel moeilijker om de CO2-uitstoot te meten dan de economische activiteit op basis van bankafschriften. Om effectief te kunnen rapporteren over duurzaamheid, moeten meetsensoren, datacollectie-processen en gerelateerde software worden ontwikkeld. Dat alles komt neer op een omvangrijk infrastructuurproject.
Technologie kan helpen om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Er zijn bedrijven in verschillende bedrijfstakken die beginnen te investeren in opkomende technologische oplossingen voor de productie en het beheer van data rond duurzaamheid.
Er werd zo bijvoorbeeld samengewerkt met de Aalto University om voorlopige modellen te onderzoeken en te ontwikkelen voor het verzamelen en verwerken van duurzaamheidsgegevens binnen de EU. Deze onderzoeksinspanningen hebben geleid tot nieuwe concepten voor een EU-brede duurzaamheidsdata-hub, samen met een rapportagekader voor het verzamelen van duurzaamheidsgegevens van kleine tot middelgrote ondernemingen, die 99% van de bedrijven binnen de EU uitmaken.
Hoewel raden van bestuur graag inspelen op de trend van duurzame financiering, zijn aandeelhouders dat minder vanwege de kosten en/ of de verwachte impact op de aandelen en dividenden. Om succesvol te kunnen reageren, moeten manieren worden gevonden om de kosten te drukken en vertrouwen op te bouwen in termen van wat echt nodig is en wanneer.
Vooruit kijken
Wij geloven dat duurzaamheid een verplichte investering zal worden voor organisaties over de hele wereld en in alle sectoren. Hoewel de EU vooroploopt, zal wat we vandaag in de EU zien gebeuren op het gebied van duurzaamheid zich waarschijnlijk verspreiden naar andere markten en geografische regio's. Daarom moedigen we aan duurzaamheid op de management-agenda te zetten, vandaag te starten met het identificeren, bewaken en beheren van uw ecologische voetafdruk om klaar te zijn voor de switch naar verplichte duurzame financiering.
(Bovenstaande bijdrage kwam tot stand in samenwerking met CGI Belgium N.V. (Diegem))
of 02/708.61.00
CGI BELGIUM N.V.
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.