Saneringsoperatie voormalige arseenfabriek in Bocholt volop aan de gang
De OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) is volop bezig met de grootschalige saneringsoperatie op de site van de voormalige arseenfabriek in Bocholt. Deze sanering, die naar verwachting anderhalf jaar zal duren en 12,6 miljoen euro zal kosten, is gericht op het afgraven en zuiveren van zwaar verontreinigde grond en grondwater. Na afronding van de sanering zal de site worden herbestemd voor nieuwe activiteiten binnen de circulaire economie.
Op 30 mei 2024 werd het startsein gegeven voor de voorbereidende werken. Gedurende het komende anderhalf jaar zal naar schatting 200.000 m³ verontreinigde grond worden afgegraven en opgeslagen in een geïsoleerde berging en 50 m³ verontreinigd grondwater per uur worden opgepompt en gezuiverd. Deze ingrijpende maatregelen zijn bedoeld om verdere verspreiding van de verontreiniging te voorkomen en de grond klaar te maken voor herontwikkeling.
De afgegraven grond wordt opgeslagen in een berging die aansluit op een bestaande berging uit 2001. Zowel de onder- als bovenkant van deze nieuwe berging wordt afgedekt met kleimatten en folie om te zorgen voor optimale isolatie van de verontreiniging. Het gezuiverde water zal via een aangelegde gracht terug in de bodem worden geïnfiltreerd. Dat gebeurt met behulp van een 6 km lang leidingennetwerk en een speciaal geïnstalleerde waterzuiveringsinstallatie.
De OVAM voert ook een aanvullend onderzoek uit naar de verontreiniging in het diepere grondwater en de depositie van vervuilde deeltjes in de omgeving. De resultaten van dit onderzoek zullen in september 2024 leiden tot een nieuw bodemsaneringsproject, dat gepland staat voor 2025.
De sanering van deze site is een belangrijke stap in de transformatie van de locatie naar een ruimte voor circulaire economie, waarbij onder andere wordt gedacht aan de aanleg van een zonnepanelenpark. De OVAM heeft in 2023 een totaal van 31,5 miljoen euro geïnvesteerd in ambtshalve saneringen, waaronder deze in Bocholt, als onderdeel van een bredere inspanning om Vlaanderen milieuvriendelijker en economisch sterker te maken.
Sinds de start van het eerste bodemsaneringsdossier in 1991 heeft de OVAM meer dan 50.000 dossiers behandeld. In 2023 werden 155 nieuwe bodemsaneringsprojecten goedgekeurd, goed voor een totale investering van 160 miljoen euro. Deze langdurige inspanningen hebben Vlaanderen een reputatie opgeleverd als een sterke speler in de internationale bodemonderzoeks- en saneringssector.
Meer info: 015/284.284 of https://www.ovam.be
OVAM
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.