Tienduizenden spook- en zombiebedrijven in België
Om de Belgische economie te helen, zou overheidssteun alleen moeten worden gegeven aan die bedrijven die door de corona-crisis tijdelijk moeilijkheden ervaren, en niet aan zomaar elk bedrijf. Hiervoor pleit Graydon in de studie “Spook- en zombiebedrijven in België versus de Covid-19 crisis”.
Volgens Graydon zou de pandemie moeten worden aangegrepen om na te gaan welke bedrijven nog reserves hebben en welke spookondernemingen en zombiebedrijven de maatschappij eerder belasten. De studie, ingeleid door prof. Rudy Aernoudt (Corporate finance, UGent), stelt dat deze walking deads de normale werking van de markt immers fnuiken met lagere marges, en zo oneerlijke concurrentie vormen voor structureel gezonde bedrijven.
Spookondernemingen
Spookondernemingen bestaan weliswaar op papier maar ontwikkelen nauwelijks tot geen economische activiteit. Hierdoor worden ze niet opgemerkt door klassieke modellen, die erop gericht zijn het onderscheid te maken tussen welke bedrijven al dan niet gezond zijn.
Begin februari 2021 onderscheidde het door Graydon ontwikkelde algoritme 289.842 bedrijven waarvan de kans op een “spookstatus” bijzonder hoog wordt ingeschat. Een aantal van die spookbedrijven is aangeschoven bij de bedeling van diverse Covid-premies.
Zombiebedrijven
Zombiebedrijven zijn bedrijven die minstens vijf jaar oud zijn en de drie laatste opeenvolgende jaren een negatief eigen vermogen publiceren. Ze ontplooien wel degelijk activiteit, alleen blijkt dat die activiteit allesbehalve rendabel is of dat elke vorm van rendabiliteit ogenblikkelijk uit het bedrijf gezogen wordt. Zombiebedrijven zijn dus noch failliet, noch levensvatbaar.
Uit de analyse van Graydon blijkt dat er momenteel 36.595 bedrijven aan deze classificatie voldoen, met naar verhouding het grootste aantal zombiebedrijven in diverse vormen van kleinhandel, horecazaken en zaken die betrekking hebben op wellness en lichaamsverzorging.
Het fenomeen is in de drie gewesten ruim aanwezig, met naar verhouding iets meer zombiebedrijven in de Brusselse regio, en iets minder in Vlaanderen.
Injectiebehoefte
Graydon heeft ook gekeken naar de mate waarin bij zombiebedrijven sprake is van een injectiebehoefte, oftewel de mate waarin een crisis de reserves zodanig aantast dat een bepaald bedrag in het bedrijf dient geïnjecteerd opdat het zou kunnen overleven. Met betrekking tot de zombiebedrijven is sprake van 26.258 ondernemingen (6,72% van alle bedrijven ouder dan 5 jaar) met een gezamenlijke injectiebehoefte van 5,4 miljard euro of 7% van de injectiebehoefte die door Graydon werd vastgesteld voor het volledige land.
GRAYDON BELGIUM N.V.
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.